24.6.18

El primer campió d'Espanya de marató va ser el català Emili Ferrer

El 29 de juny de 1928, el català Emili Ferrer es va proclamar campió d’Espanya de marató, en la primera de les edicions del campionat estatal. Va fer un temps de 3h06’50 sobre la distància de 42, 195 Km.
La prova es va realitzar a Barcelona i el Baix Llobregat,  en un circuit que començava a l’Arc de Triomf i seguia pel Passeig de Sant Joan, Diagonal, Pedralbes, Esplugues, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà, Castelldefels, i retornava pel mateix camí fins acabar a l’Arc de Triomf.

La van començar sis atletes i la van acabar dos. La crònica de la cursa  ens diu que ...a les sis de la tarda del dissabte 29 de juny de 1928 van prendre la sortida sis corredors (Hernàndez, Ferrer, Amat, Carreras, Royo i Gallart) i la van acabar dos, el català Ferrer i el valencià Hernández.  El primer que va abandonar va ser Amat, a Viladecans, al voltant del Km 16; en el 25, va plegar Carreras, que era el favorit; poc després, Royo; i a Esplugues, Gallart, amb una luxació al peu. La mitja la va passar Hernández al capdavant, en 1h23.07. I així va ser fins a Pedralbes, que és quan Ferrer el va enxampar. A la Diagonal, Hernández torna a passar a Ferrer i li treu 100 metres d’avantatge. Però de nou la cursa es capgira a l’alçada del carrer Bailen. El valencià acusa l’esforç, i tot i que van una estona colze a colze, Ferrer li agafa distància i entra vencedor. Hernández entra totalment esgotat a 2 minuts i 26 segons. 

Una curiositat: el reglament  indicava la següent norma “Los participantes deberán ser hombres y tener 22 años como mínimo”.

I una més:  la distància  va ser la reglamentària de 42,195 km. Val la pena constatar-ho perquè, en aquella època, i fins i tot més endavant,  no hi miraven gaire prim. De fet, el febrer d'aquell mateix any ja s'havia celebrat el  campionat però va ser anul·lat.  El guanyador havia fet 2h25, un temps insòlit llavors. Es va comprovar que els atletes havien corregut 38,5 km i van decidir tornar-lo a fer el 29 de juny. 


                                             ---------o--------

Miquel Pucurull



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada